Wednesday, June 24, 2009

Shall we stay or shall we go...?

Pantasnya H1N1 merebak... Ada sekolah kena tutup lagi... Makin menjadi-jadi jugak virus H1N1 ni.. Alhamdulillah, Anna baru baik dari batuk dan selsema, suspen jugak ingatkan ada kena-mengena dengan virus tu. Seminggu jugaklah nak recover. Tapi dalam masa nak baik tu sempat habiskan buku kedua dari Andrea Hirata, Sang Pemimpi kesinambungan dari Laskar Pelangi. Tak sangka buku-buku beliau boleh didapati di MPH Bookstore. Nampak jer terus sambar Sang Pemimpi dan Edensor. Beliau ada sebuah lagi novel terakhir dari tetralogi ni, Maryamah Karpov. 

Sang Pemimpi & EdensorAnna's Cupcakes
Dalam masa yang sama, sempat lagi buat cupcakes untuk majlis cukur jambul saudara terdekat. Hehe..

Bila kerajaan keluarkan arahan untuk menangguhkan perjalanan/percutian ke negara2 yang serius dijangkiti Swine Flu, membuatkan ramai yang tertanya-tanya. Macamana kalau tiket kapalterbang dah beli (especially yang tambang murah), hotel dah booked dan cuti dah approved. Jadi serba-salah dibuatnya. Kami yang sedang merancang untuk next backpack ke salah sebuah negara yang dijangkiti ini pun sedang mencari alternatif bagaimana mengurangkan risiko dijangkiti.

Jika ada sesiapa yang senasib dengan kami atau yang baru balik dari negara2 tersebut bolehlah berkongsi tip dengan kami. Agak-agak vaksin Tamiflu berkesan tak?

5 comments:

typing-hard said...

salam
nak eksen, saya ada maryamah karpov...
hehehe

Along said...

I think you should seriously reconsider travelling for the time being. Money spent on plane tickets and hotels cannot compare to the agony if anyone of you guys get sick. Maybe you can strike a deal with the airline and/or hotel to postpone your trip (nak elak cancellation fees) until end of the year when hopefully it will be safer to travel.

Our plan for a family trip to HK (Disneyland for the kids) pun kena postpone. I wouldn't want to risk exposing the kids to the flu. Lagipun, jimat...cuti2 Malaysia je la..hehehe

joe said...

susah jugak nak buat decision ni.. tapi satu je pendapat aku.. which is more important.. money or health? duit boleh cari.. kalau rugi tu anggap takda rejeki buat masa ni, in future maybe rejeki lebih melimpah datang. tapi kalau health merosot... payah tu...

apa-apa pun ..The Clash memang best!! evergreenn!!

Ili Saharudin said...

salam, kak anna dan abg faizal..been keep tracking your post..and this one do actly kene batang idung coz im at the same position as u guys..im travelling to bali this monday wit ticket that i booked a year ago..bile H1N1start n Malaysia bebas from it..lega la rasenyer..but it just a heart breaking knowing the outbreak in Malaysia starting last week.very sad as this is my first holiday after graduation last year.then yesterday pula kes pertama kat Indonesia which in Bali.OMG.i rase ape yang patut buat adalah kuatkan antibodi dgn byk makan Vitamin c.thats my uncle punye tips during die punye travel to Paris last school holiday. i hope u guys figure out somehow and get great tips on how to travel during this outbreak.

Faizal and Anna said...

Thank you so much Along,Joe & Ili for the opinions and suggestions. Really appreciated it! We still keep on searching and thinking...
Hopefully we have the right answer.