Tuesday, March 24, 2009

Backpack bermula di Jakarta

Pintu Gerbang ke Sukarno-Hatta Airport
Hello, it's story time. It has been a week now after we came back from Indonesia... cepatnya masa berlalu. Anyway, lets start with Jakarta.



Day 1-5


Hotel Ibis Arcadia, JakartaIbis Arcadia Hotel, JakartaRoom at Ibis Arcadia HotelMONASGambir Station,JakartaWelcome Monument, JakartaGrand Indonesia, JakartaMasjid Istiqlal, JakartaNet Ezy-24 hours internet cafeNasi Padang everywhere...
We stayed at Ibis Arcadia, Central Jakarta walking distance to many places such as MONAS, Gambir Station (actually jauh jugak but then still boleh jalan), Masjid Istiqlal, Welcome Monument (yang paling famous sekali), and shopping paradise, Grand Indonesia area. Tapi yang best sekali kat hotel Ibis Arcadia ni dekat tempat makan, internet, dan kemudahan lain untuk backpacker macam kitaorang ni. Budget hotel ni (rm130 per night, kalau dikira sorang rm65 jer). Bagi sesiapa yang nak lebih cabaran boleh menginap kat area Jalan Jaksa, not bad tau.., price range RM60-RM90 per night. Jalan Jaksa ni terkenal dengan westerners’ backpackers jadinye tempat ni banyak kemudahan yang disediakan, say no more check the photos out! And also check this out, KL Village Kopitiam at Jalan Jaksa, sempat jugak makan roti canai dan teh tarik!

Jalan Jaksa,JakartaMargot Hotel, Jalan JaksaAlong Jalan Jaksa, JakartaKL Village Kopitiam, Jln JaksaBreakfast @ KL Village Kopitiam, Jln Jaksa
Hari pertama sampai, selepas check-in, we went to grab quick lunch kat Sarinah Deparment Store, food court nya not bad…Guess what? Nak balik ke hotel hujan lebat sangat sampai banjir la kat depan hotel.. Apalagi I took a chance to do manicure and pedicure… he..he.. murah giler rm30 for both plus reflexology. Meanwhile, Faizal was busy browsing his CD selection kat Musik Plus (one of the best CD shop in Jakarta).

Java Jazz ticketActually, our main intention for Jakarta was Java Jazz Festival. Grand banget! One of the best festival that we have ever been, even though we didn't go for 3 days. Faizal paling puashati sekali dengan scene Slank Goes Jazz.. Slank?! You guys pernah dengar tak pasal Slank? Tak pe nanti Faizal will story you guys. We were there on the last day, besides Slank, we had a chance to see Tompi, Maliq n D'Essential, Abdul and Coffee Theory, Soil n Pimp, Gamelan Shokbreaker performances dan macam-macam lagi. Disebabkan terlalu banyak performances yang bertindih dan crowded giler we missed Tohpati, Drew, Gruvi (sounds familiar?!! or not). Selain tu booth2 yang disediakan pun best2 termasuk la Rolling Stone. Sempat jugak sambar latest limited edition Maliq n D'essential album, dapat T-Shirt sekali... I think I will let Faizal post the details on Java Jazz Festival later, he does it better..

Java Jazz Festival 2009Slank goes JazzJava Jazz Festival 2009Java Jazz Festival 2009Java Jazz Festival 2009Java Jazz Festival 2009BudgetCouple @ Java Jazz FestivalRolling Stone booth @ Java JazzMaliq & D'essentials CD BoxsetAnna & D'essentials?
During our time in Jakarta, we spent most of the time on sightseeing, we went up to MONAS (Monumen Nasional), to see Jakarta from different angle. We took one day off from Jakarta, to go to Bogor, dikenali juga sebagai Kota Hujan. From Jakarta, we took express train Jabotabek from Gambir station, ticket price 11,000rp = rm3.30,(1 hour) tapi kalau naik yang ekonomi 5,500rp = rm1.65, waduh murah sekali! tapi 1 1/2hr.

MONAS viewing deckView from top of MONASSculptures around MONASGambir Station,JakartaGambir Station,Jakarta
Bogor StationInside AngkutanEntrance Kebon Raya, BogorEntrance Kebon Raya, BogorKebun Raya, Bogor
Sampai jer kat station Bogor, confused where to go, terus jer naik angkut (mini van with crowded people), the cheapest and most efficient! Price 2,000rp=rm0.60. About 1/2 hour ride including macet (traffic jam) we reached Kebun Raya Bogor. This place is in the centre of Bogor, and it's has been the greatest asset since 1817. For your information, the person behind this project was Sir Stamford Raffles, he renovated the residence inside the garden to become the famous Istana Bogor or Presidential Palace. Disebabkan tak ada group tour, kami tak dibenarkan masuk dalam kawasan istana cuma tengok dari luar jer, pun dah ok! Kalau sesiapa yang ada masa lama, bolehlah berkunjung ke zoological museum yang terletak dalam kawasan garden. Admission fee, 9,500rp=rm2.85 per pax. After few hours strolling inside the garden we headed back to Jakarta. Besides it's cooling and peaceful garden, Bogor offers Wayang Golek Puppets and not too bad shopping mall nearby..Menariknya disini, ketika kami nak pulang ke Jakarta, sementara menantikan train bergerak, kami dihiburkan dengan pengamen (pemuzik jalanan) di dalam train sehingga tak sedar dah ternaik train yang salah. Nasib baik ada penumpang yang tegur kami.. Itu la..asyik sangat dengar musik..

Istana BogorIstana BogorIstana BogorKebon Raya, BogorTugu Lady RafflesKebon Raya, BogorAround Kebun RayaBogor StationPengamen @ Bogor StationInside Jabotabek train
Since we have been to Jakarta a few times, this time we take things slow and steady. For those who have planned or thought of going, Jakarta has many things to offer. For "not to stuck in the macet" everytime, we suggest you to take TransJakarta. It's like MRT/LRT/Tram/Monorail but it is a bus. Fare price agak murah kerana tidak mengikut distance, paling untung sekali kalau arah tuju kita station yang paling akhir.. 3,500rp per entry. Click here for more details on TransJakarta route.

Halte TransJakarta BuswayTransJakarta Busway ticket counterTransJakarta BuswayInside Transjakarta BuswayTransJakarta Busway

Si Jagur aka Fertility CannonKalau di Jakarta, tempat sejarahnya terletak di kawasan station Kota dikenali sebagai Old Batavia, berdekatan dengan Sunda Kelapa, yang merupakan sebuah pelabuhan bersejarah. Centre of Old Batavia, there are Taman Fatahillah, Jakarta History Museum, Museum Wayang, Ceramics Museum dan yang paling istimewa sekali Si Jagur. Nak tau kenapa? Mitos mengatakan jika sesiapa yang ingin menimang cahaya mata bolehlah duduk di atas Si Jagur yang dikenali sebagai Fertility Cannon. Tetapi disebabkan terlalu ramai yang mempercayainya, pihak museum tak membenarkan sesiapa duduk lagi diatasnya dikhuatiri ia akan jatuh dari platformnya. Betul atau tidak hanya Tuhan Yang Lebih Tahu.

Masjid Istiqlal, JakartaMasjid Istiqlal, JakartaMasjid Istiqlal, JakartaMasjid Istiqlal, JakartaSt Mary's Cathedral, Jakarta
Selain MONAS, Masjid Istiqlal juga menarik untuk dilawati boleh menempatkan lebih kurang 250,000 jemaah dan mempunyai lima tingkat. Di hadapannya terletak sebuah gereja yang sangat besar, St Mary's Cathedral. Menariknya di sini, ketika kami melawat Masjid tersebut, yang jatuh pada hari Ahad, kelihatan ramai yang datang ke masjid dan juga gereja tetapi pengunjung gereja bebas untuk meletakkan kenderaan di kawasan tempat kereta masjid tanpa ada rasa prejudis atau kontroversi. Selain itu, tempat lawatan lain termasuk Istana Negara, National Museum, Taman Ria Ancol dan juga Taman Mini Indonesia.

Kalau nak shopping di Jakarta, i would recommend Mangga Dua, Blok M, Tanah Abang tapi it depends on what things you are looking for. But for typical Malay Malaysian those places are on top of the list. During Jakarta Sale (May-June), almost all the malls are offering discounted prices including the big ones, Plaza Indonesia, Seibu, Senayan Plaza, Sarinah, EX,Semanggi dan yang paling besar Mal Kelapa Gading. Di Indonesia, paling disukai oleh both of us is shop for CDs, paling sikit kalau beli pun mesti 10, murah banget deh! Recommended places are Musik Plus, Duta Suara, Disc Tarra, Ak’sa.ra (for books too).

Senayan City, JakartaSeibu, Grand IndonesiaDuta Suara Musik storeJalan Kwitang, JakartaJalan Kwitang, Jakarta
Bagi sesiapa yang nak cuba for books bargain, boleh ke Pasar Senen dan Kwitang area. Biasanya buku2 dijual di kaki lima atau di dalam kedai. Tapi yang grand di sini adalah Gramedia atau Toko Buku Agung. Kalau naik bajaj ke sini, lebih kurang 10,000rp=rm3.00

Natrabu Restaurant Sate stall Jalan SabangThey sell noodles...Nasi Padang delivery...
Kalau nak makan, pun senang mana-mana ada masakan padang, minang,sunda, fast food dan warung. Paling famous sekali memang Nasi Padang la... Disebabkan I’m a big fan of cupcakes baking, sempat jugak check it out My-cupcakes kiosk kat shopping mall EX, kedai cantik, the cakes are tempting and the taste are wonderful. Price?! Of course la… cheaper than Malaysia.. He..he..jangan ambil hati Malaysian bakers! Check their website here.

Cupcakes shop, JakartaCupcakes fridge magnet Vanilla Mocha CupcakeCupcakes PromotionChocolate Mint Cupcake
Kalau nak ke mana-mana di kota Jakarta ni, selain TransJakarta dan teksi, we also take a ride on bajaj and metro mini bus, cheap and fast! Works on short distance. Tapi kalau naik metro mini atau kopaja (also a mini bus) you have to be quick, biasanya bas ni, it doesn’t stop totally, it slows down so you have jump into the bus or out of the bus. He..he..it’s fun we have tried it! Price 1,500rp=rm0.45 onwards. Tapi paling efficient sekali ialah Ojek, caranya dengan membonceng di belakang motor kapchai and just tell them your destination. Biasanya kita akan dapati mereka ni menunggu customer di pengkalan masing2. Nampak macam lepak but they are not. Kalau di Malaysia, patutnya mat rempit jadi ojek lagi bagus! Di Indonesia, it is legal tapi kena bargain sikit la.. Yang buat kitaorang respect diaorang, none of them taking advantage on the customer. Cayalah…

Kopaja busMetro Mini busBajajTake a ride on BajajOjek - waiting for customers.

Jakarta's viewEven though, Jakarta is famous for it's pollution, crowded and macet, we never get bored of it. For us, the people, the city and the food always make us feel welcome.

I shall continue our journey on next post...




4 comments:

erna said...

Ur blog was a fun and interesting read. It was informative and brilliant, and for a first-timer going to Jakarta this december, ur input was really useful.

What was most apparent in ur blog is the love of travelling, music and the sense of adventure from both of you.. :)

Faizal and Anna said...

Thank you Erna for visiting our blog. Hopefully info on our blog will lead you all the way...hehe. Have fun & safe journey.

si kosong said...

hey im ur blog follower.anyway, is jakarta safe? i mean for malaysian like us.smpaikan by now tgh adapt tgk indonesian pakai cmne supaya nak pkai mcm tu nati kat sana.hehe.going just for sightseeing.

Koqinqaremo said...

hi.. nice blog and info. Have you go to Safari before?