Sunday, January 10, 2010

Menemui AKU & Sang Pemimpi...

Hai semua,

How far is your 2010? Masih baru lagi kan? Masih sempat untuk membuat azam lagi. Bercakap pasal azam, kami sempat menonton kesinambungan filem Laskar Pelangi, Sang Pemimpi di Jakarta baru-baru ni. Semangat Lintang masih diteruskan tapi kali ini dibantu oleh Arai, sepupu Ikal sendiri. Kitaorang pasti you guys dah tengok Laskar Pelangi kan? Best tak? Filem macam ini seharusnya ditonton oleh kanak-kanak, remaja especially dan juga semua golongan umur.

Laskar Pelangi (English edition)A ticket to Sang PemimpiSang Pemimpi movie posterSang Pemimpi the movieFaizal, Anna & Sang Pemimpi
Ok, I'm sure you guys nak tahu kitaorang duduk kat mana this time. Luxe Hotel (RM170per night per room including tasty breakfast), which is located opposite Ibis Arcadia in Jalan Wahid Hasyim, Jakarta Pusat. Kebetulan semasa kami sampai, Indonesia masih berkabung dengan pemergian Allahyarham Bapak Gus Dur, jadinya bendera2 dikibarkan setengah tiang. Ditambah dengan long weekend, jadi perjalanan kami kali ini agak lancar, nggak macet at all.

Luxe Hotel, JakartaLuxe Hotel, JakartaLuxe Hotel, JakartaGot Aqua...?Breakfast @ Luxe Hotel
Kali ini kami sempat ke Jalan Surabaya, sekitar Menteng residential area where the antiques' market is located. This is one of the famous markets in Jakarta, and Indonesia. Kalau tak silap Hollywood actors/actresses pun pernah sampai ke sini, including Sharon Stone.

Dibuka setiap hari dari jam 9am sampai 6pm, tapi kalau datang sekitar 11am boleh dikatakan kedai dah dibuka semua. Tapi jangan salah sangka, bukan sekadar barangan antik, CD/vinyl/kaset/vhs pun ada. Faizal macam biasa la..lupa diri kejap. Yang bestnya, koleksi kat sini agak rare dan classic. Untuk sampai ke sini, boleh naik bajaj atau teksi. Dari tempat kitaorang lebih kurang 10,000 naik bajaj(kena tanya harga dulu sebelum naik..he..he..)

Jalan Surabaya, JakartaJalan Surabaya, JakartaAntique's at Jalan SurabayaAntique's at Jalan SurabayaAntique's at Jalan Surabaya
Antique's at Jalan SurabayaAntique's at Jalan SurabayaAntique's at Jalan SurabayaAntique's at Jalan SurabayaScuba diving anyone...?
Record shop @ Jalan SurabayaRecord shop @ Jalan SurabayaRecord shop @ Jalan SurabayaRecord shop @ Jalan SurabayaRecord shop @ Jalan Surabaya
Kemudian kitaorang ke Taman Ismail Marzuki, dikenali juga sebagai Pusat Kesenian Jakarta. Di situ terdapatnya, Institut Kesenian Jakarta dan Planetarium Jakarta, malangnya Planetarium ditutup untuk renovation. Nama tempat ini diambil sempena pencipta lagu terkenal Indonesia, Ismail Marzuki(di buka tahun 1968) Aktiviti kesenian/kebudayaan/filem/lukisan semuanya ada disini.

Tapi yang paling kitaorang teruja sekali, ada sebuah galeri buku kat sini yang koleksi buku-bukunya best! Kalau you all ada menonton cerita Ada Apa Dengan Cinta, you all mesti perasan buku yang Rangga baca, Aku tulisan Sjuman Djaya, mengenai penulis puisi lagenda Indonesia, Chairil Anwar. Ana sempat beli buku tu, yang dah tinggal satu. Susah dah nak cari kat tempat lain. Selain itu, banyak juga karya dari penulis-penulis Malaysia seperti A. Samad Said, Othman Puteh, Shahnon Ahmad, Johan Jaafar dan lain-lain. Kalau kat tempat kita dah susah gak nak cari selain di Dewan Bahasa.

Taman Ismail Marzuki, JakartaTaman Ismail Marzuki, JakartaTaman Ismail Marzuki, JakartaTaman Ismail Marzuki, JakartaBioskop @ Tmn Ismail Marzuki
Book shop @ Tmn Ismail MarzukiBook shop @ Tmn Ismail MarzukiBook shop @ Tmn Ismail MarzukiRangga, Cinta & Chairil AnwarAKU dan Chairil Anwar
Borong tak ingat kat situ, puas hati betul. By the way, dalam buku Aku (yang Ana dah habis baca tu..tak sabar lah katakan..) ada satu puisi ni yang sangat familiar untuk kita kat Malaysia. Bagi penggemar puisi, pasti ingat lagu "Doa" dinyanyikan oleh Allahyarham Zubir Ali.



"Tuhan
Dalam termangu
Aku masih menyebut nama-Mu
Biar susah sungguh
Mengingat Kau penuh seluruh
Cahya-Mu panas suci
tinggal kerdip lilin di kelam sunyi"


"Tuhanku
Aku hilang bentuk
remuk
Tuhanku
Aku mengembara di negeri asing
Tuhanku
Di pintu aku mengetuk
Aku tidak bisa berpaling"

*Puisi oleh Chairil Anwar, 13 November 1943

Tapi I must tell you this, this book kalau baca memang syahdu la..

This time jugak, kita baru discover satu lagi mall di Jakarta, Pacific Place located next to The Ritz Carlton. (oppsss! Alhamdulillah kitaorang survived) Dalam ni, ada kedai buku yang dicari-cari iaitu Aksara (It was located in Plaza Indonesia before). Dengan deco dan cafe di sebelah memang cool habis tempat ni.

Bendera setengah tiangAksara Bookshop @ Pacific PlaceCanteen @ Pacific PlacePacific Place Mall, Jakarta

I love KZ
Actually this mall memang ada kelainan, iyelah sampaikan kapal layar pun jadi deco tempat makan, and there is one place called, Kidszania sponsored by Airasia. Tempat ni actually macam mini Disneyland la..place for kids and family, tapi deco dan entrance diaorang buat macam nak naik kapal terbang. Tempat beli tiket macam kaunter check in, nak masuk ada kaunter depatures, best la...


Kidzania @ Pacific PlaceKidzania @ Pacific Place
Walaupun sekejap je kitaorang kat sini, but it's fair enough to kickstart our 2010, to save more money, work hard and play harder..He..he..

Faizal & Anna
Happy New Year everyone, enjoy life to the fullest.



*Budget kali, including flight/hotel/transportation/airport tax/makan = RM1000 untuk dua orang...Tinggi sikit, rupiah dah naik!

3 comments:

ilisaharudin said...

wow~it really sound great for u guys to start new year wit movie like sang pemimpi~ terus mengejar mimpi ya~tak sabar to get my copy. :D

hazera said...

wow! sudah tonton!!! huhu..mau nonton jugak..

and here's for the great 2010 ;)

Unknown said...

Berminat dengan buku AKU By sjuman jaya.kalau saya beli boleh ?