Wednesday, February 3, 2010

To Singapore with Excess Baggage

Hi all,

Hmmmm..lama jugak rasanye tak update blog. Alhamdulillah..Ana dah baik dah dari surgery hari tu..cuma kena jaga-jaga supaya jahitan tu tak terbuka je.. Anyway after almost a week came back from Singapore, masih ada rasa penat..bukan apa this time jalan bawak anak2 buah..memang adventurous...

The Killers in Singapore...?
Faizal masih tengah frust, last minute The Killers cancelled their concert in Singapore. Siapa tak angin lagi sehari nak concert!!!! Cuma this time kitaorang dapat accomodation yang luxury, sebab guna my sister in-law punya rate hotel..He..he..apalagi Shangri-La you...kalau tak hostel kat Arab Street je..

Shangri-La Hotel, SingaporeShangri-La Hotel, SingaporeShangri-La Hotel, SingaporeSIA Hop-On BusInside SIA Hop-On Bus
Macam biasa Singapore makin bertambah-tambah shopping mall, duit makin mahal..tapi this time kitaorang cuba naik Hop-On bus Singapore. Ok gak SGD12 per person, kalau nak naik, Hop-On SIA yang paling murah.. Kalau travel by SIA, Hop-On ticket will be half price...

You all ada participate tak dalam Saya Nak Cuti MAS Traveller? Ana kalau tak Astro staff dah lama melompat nak join, apa kan daya..nak jalan kena jugak la keluar duit sendiri.. Tapi takpe, itu yang lagi adventurous..semua sendiri..

Ok, this time gambar2 ada ramai extra crew kitaorang..he..he..Anna's family.

Full story: Bertolak dari KL jam 7.30am, kesian kat budak2 pukul 4.00am dah bangun, luckily Sayfullah and Zarrah tak meragam..Sampai kat Terminal 1 Changi pukul 8.20am, awal tu!! Habis tu nak tiket murah.. We took a MaxiCab outside the arrival hall, cost only SGD50 anywhere in Singapore..ok lah..since there're 8 of us. Kalau tak, MRT je SGD2 per person..

Sayfullah@LCCT Airport, SepangAirasia planes@LCCT AirportSayfullah parents@LCCT AirportShangri-La Hotel, SingaporeShangri-La Hotel, Singapore
Shangri-La Hotel, SingaporeShangri-La Hotel, SingaporeShangri-La Hotel, SingaporeShangri-La Hotel, SingaporeShangri-La Hotel, Singapore
Nasib baik sampai Shangri-La, dapat check-in awal, thanks to my sis in-law. Letak je beg, rehat kejap, naik shuttle hotel sampai ke Orchard Road, then we headed to Arab Street. Pekena Nasi Beriyani & Murtabak kat Victory, kenyang sampai mengantuk..(maklumlah bangun pagi sangat) The rest of the crew balik hotel tidur, Faizal and I macam biasa ronda2..

The Cathay Gallery & Cinema
At the end of Orchard Road, there is one mall called The Cathay, familiar? It's owned by the famous guy named Loke Yew..Jalan Loke Yew?? Kalau ke sana jangan lupa melawat galerinya di Tingkat 1, quite interesting, tapi tak boleh ambik gambar kat dalam..Kalau nak ke sini, turun di MRT Station Dhoby Ghout.



The Cathay Gallery & CinemaThe Cathay GalleryIFF @ The CathayNear Dhoby Ghout stationHeading to Bras Basah Road
Are we lost..?Singapore Art MuseumSingapore Art MuseumSingapore Art MuseumSingapore Art Museum
Dari situ kitaorang jalan ke Bras Basah Complex nak cari 2nd hand bookstore tapi semua dah tutup..end up balik ke Orchard Road, met up with my brother's family dan balik ke hotel.

Esoknya, semua nak pekena breakfast kat Arab Street lagi, naik cab from hotel lebih kurang SGD6. From there, we started our SIA Hop On Bus, the rest is history... Kalau nak budget, yang ni paling murah sekali...

Breakfast @ Victory RestaurantAnna & Mom @ Malay Heritage CentreView of Masjid Sultan, S'poreAnna & Zarrah@ Arab StreetThe Family@ Arab Street
Singapore FlyerSingapore FlyerEsplande, SingaporeThe Merlion, SingaporeSungai Road, Singapore
Sungai Road, SingaporePasar Geylang Complex, SingaporePasar Geylang Complex, SingaporeJoo Chiat Complex, SingaporeJoo Chiat Complex, Singapore
Dalam banyak2 stop, the most I like was Botanical Garden. Cantik dan redup mata memandang.. Before we split again, we had lunch kat Pasar Geylang. Punya lah ramai orang tapi puas hati nak makan apa semuanya ada...Berdepan dengan Pasar Geylang, ada sebuah mall, Joo Chiat Complex yang penuh dengan kedai ela, baju dan barang perkahwinan. Ala-ala Medan MARA dgn Semua House kalau kat KL la..Jalan punya jalan..sampai tak de cab nak balik hotel..menapak la dari Orchard Road, tapi tak la jauh sangat...My brother took his family to Night Safari which is 45 mins away from city centre..

The Atria Food CourtSayfullah, Anna & ZarrahBudgetCouple@Shangri-La Hotel, S'poreInside shuttle busSayfullah@T3 Changi Airport, S'pore
The next day, we had breakfast at food court, The Atria. Not bad ada kedai mamak and kedai nasi padang.. To kill the time, we decided to spend time kat Orchard Road jer...sampai tunggu masa nak check-out. Nasib dapat check out lambat, from hotel you can also take Maxicab to the airport which is only cost you SGD45 nett.

Eventhough The Killers didn't turn up, the show must go on with us... The Family!

The family @ Masjid SultanFaizal & The In-Laws..

4 comments:

amsyah said...

salam Anna & Faizal - i have been reading your blog for a while now, and especially the carboot sales brings me back to St Helens, Liverpool :D.

Anyway, insyaAllah I am planning a trip to Brisbane and Melbourne later this year or the next, tapi would like to ask if you have any tips on backpacking with a baby and a 5year old?
Dulu boleh bunking at train stations je hahah

get well soon!

Along said...

Been planning to visit Sinagpore for ages. Never been!! Maybe I should go during the upcoming school holidays...just need to find the moolah!! Heee..

Onetrg07 said...

salam kak anna,dah sehat yerk...ok la 2...he3...alang2 p singapore nape x p universal studio..?

Faizal and Anna said...

Salam Amsyah, backpacking with kids belum ada experience lagi... but you can check hostel2 yg menyediakan private room cuma harga pricey sikit la.

InsyaAllah Along, one day akan sampai juga...

Onetrg07, hajat nak singgah tapi belum officially open lagi.