Wednesday, March 23, 2011

Leaving the Soul of Asia...

Firstly, we would like to send our condolence and sympathy to the Japanese Tsunami victims for what happened on 11th March 2011. Hope this situation will strengthen the courage and love among people in this world.

Memang lama betul kitaorang tak bercerita, cerita tentang Seoul ni pun belum habis lagi. Ok last part of our Seoul story. Nope! The journey not ended yet. Just moving out to the different hostel (not hotel ya…). Before we checked out from our luxurious hotel to our hostel, me and Faizal sempat jalan2 sekitar hotel dan visit this one famous spot, Seolleung Park Royal Tombs which is 15 minute walk from the hotel. This place is a burial ground of King Seongjong and his second wife, Queen Jeonghyeon Wanghu. His second son, King JeongJong also been buried here.

Seolleung Park Royal TombsSeolleung Park Royal TombsSeolleung Park Royal TombsSeolleung Park Royal TombsFaham ke tu...?
Seolleung Park Royal TombsSeolleung Park Royal TombsSeolleung Park Royal TombsSeolleung Park Royal TombsSeolleung Park Royal Tombs
King Seongjong adalah raja yang ke sembilan dalam era pemerintahan Dinasti Joseon. Menurut sejarah, beliaulah yang mencipta huruf Hangul yang digunapakai oleh orang Korea sehingga sekarang. Dia juga seorang raja yang sangat bertimbang rasa dan baik kerana dia memastikan banduan di dalam penjara mendapat makanan dan perlindungan ynag secukupnya terutama di musim sejuk. Dia juga memerintahkan pekerja-pekerja wanita istana mengambil cuti bersalin selama 90hari. Beliau merupakan salah seorang raja yang sangat disenangi semasa pemerintahannya.

Lebih kurang pukul 1.00ptg, kami berangkat ke hostel "mewah" kami iaitu Bangrang Hostel yang terletak di Chungjeongno. Memang best! biarpun biliknya yang agak kecil (RM150 per room per night), yang pentingnya toilet ada dalam bilik. Letak je beg, apalagi terus gerak menuju ke War Memorial & Museum (Samgakji Station). Yang paling bestnya hostel ni terletak beberapa tapak je dari Chungjeongno Station.

Bangrang Hostel, SeoulBangrang Hostel, SeoulBangrang Hostel, SeoulBangrang Hostel, SeoulBangrang Hostel, Seoul
Banyak yang kami pelajari dalam lawatan ke War Memorial ni. Peperangan di antara Korea Selatan dan Korea Utara juga dikenali sebagai Forgotten War atau Korean War. Jika anda ke sini, pasti takkan terlepas dari terpandang sebuah statue yang dinamakan Statue of Two Brothers. Yang mana Faizal cakap, kalau tengok dari salah angle "jadi lain macam la pulak"..Adaka patut? Ianya berkisar tentang dua beradik yang terpaksa berpisah semasa perang (seorang ke Korea Utara dan seorang ke Korea Selatan) dan terperangkap didalam konflik yang memaksa mereka berperang sesama sendiri. (Teringat lagu "War" by Edwin Starr - antara bait liriknya "War! What is it good for. Absolutely Nothing!). Kami sempat juga membeli DVD yang berdasarkan dari kisah peristiwa dua beradik ni, Taekgugi arahan Kang Je-gyu.

War Memorial of Korea, SeoulThe Statue of BrothersThe Statue of BrothersThe Statue of BrothersWar Memorial of Korea, Seoul
War Memorial of Korea, SeoulFreedom is not free...!War Memorial of Korea, SeoulWar Memorial of Korea, SeoulWar Memorial of Korea, Seoul
War Memorial of Korea, SeoulWar Memorial of Korea, SeoulAttack..!!!We're under attack..!War Memorial of Korea, Seoul

The Peace Clock Tower, Seoul
Memang leka betul melawat tempat ni, selain daripada deretan kapal dan jet pejuang, kereta kebal, kapal laut dan peluru berpandu juga dipamerkan. Sempat jugak lah kami buat pelbagai aksi-aksi perang versi kami...He..he.. While on our way out from the War Memorial, we passed by The Peace Clock Tower monument. It's a very symbolic monument where one clock is stopped at time of the beginning of The Korean War and the other clock is counting the time North and South Korea has been separated. On the ground, is another clock that safe kept inside the glass box which bring hope if one day both North and South reunited, this clock will be replaced the clock during the Korean War. Kat sini juga ada beberapa kedai cenderamata untuk pengunjung. Selain harganya yang agak ok pilihannya pun agak banyak jugak. Apalagi tak lepas peluang la...


The Peace Clock Tower, SeoulDinner @ Mr.Pizza, SeoulCheonggye Stream, SeoulCheonggye Stream, SeoulCheonggye Stream, Seoul
After we had our dinner at Mr. Pizza, we continued our jalan-jalan malam at Cheonggyecheon Stream. Ahh!!, Such a good place to feel romantic after a long day traveling. Seriously we're amazed on how they restore this long stream into an urban recreation space with such relaxing and beautiful scenery, especially at night. No wonder you can see a lot of young couples here (terus ter"imagine" scene drama Korea..hehe!)..

Next morning, we headed to Han River, sungai yang memisahkan bandar Seoul kepada dua bahagian. Sememangnya Faizal begitu teruja untuk kesini. Sebabnya, bagi sesiapa yang pernah menonton filem, The Host arahan Bong Joon-Ho (not Twilight:The Host ya!), kat sini lah penggambarannya dijalankan. Memang kalau tengok dari dekat, mak aii! Memang luas tak hengat sungai ni...Seram pun ada, takut-takut la jambatan runtuh ke, raksaksa ke... He..he..Kat sini kalau ada banyak masa bolehlah naik cruise ataupun berbasikal sepanjang sungai ni.

Our Breakfast @ Bangrang HostelHan River Park, SeoulHan River Park, SeoulHan River Park, SeoulHan River Park water taxi
Han River Park, SeoulHan River Park, SeoulBudgetCouple @ Han River ParkHangang Park BridgeHangang Park Bridge
Lepas tu kami ke Namdemun Market, bak kata orang Malaysia: I'm in heaven...apa taknye Wholesaler semua ada kat sini especially untuk aksesori wanita. Brooch yang banyak terjual kat Malaysia semuanya ada kat sini. Tapi kena careful jugak; kalau kita as tourist harga lain, kalau trader harga lain..hmmm...hampeh! Tapi nasib baik cantik2 beli la jugak walau taklah murah sangat...

Namdaemun Market, SeoulNamdaemun Market, SeoulNamdaemun Market, SeoulNamdaemun Market, SeoulNamdaemun Market, Seoul
Ada lagi tempat yang kita orang window shopping ialah kat Myeongdong, Honggik University dan Itaewon. Actually kalau nak shopping kat Seoul ni memang best, sebab setiap tempat ada keistimewaan masing2. Especially kat Itaewon yang memang dah ramai Malaysian kat situ, salah satu sebabnya Malaysian Embassy kat sini, ada masjid, tempat makan yang halal banyak dan kalau nak shopping souvenir pun murah.

Post Tower in Myeongdong, SeoulHello Kitty Cafe, SeoulSeoul road signsUsmania Restaurant @ ItaewonUsmania Restaurant @ Itaewon
Kalau ke Seoul ni, tak sah kalau tak visit their traditional houses, called Hanok Village. Rumah-rumah tradisional ini terletak di kawasan yang berumur lebih 600 tahun yang kebanyakkannya dah diubahsuai dan dijadikan kediaman mewah. Actually rumah-rumah ini kediaman keluarga diraja dan pegawai tertinggi pada zaman Joseon. Kini, mereka mengekalkan rupa luar yang asal tapi dalam dah dimodenkan. Terdapat beberapa kawasan untuk dilawati, antara yang sempat kami lawati ialah Bukchon Hanok Village. Memang cantik kawasannya, agak2 Kampung Baru boleh jadi macam ni tak?

Korea House, SeoulKorea House, SeoulKorea House, SeoulKorea House, SeoulAnna @ Korea House, Seoul
Bukchon Traditional Culture CenterBukchon Hanok VillageBukchon Hanok VillageBukchon Hanok VillageBukchon Hanok Village
Bukchon Hanok VillageBukchon Hanok VillageBukchon Hanok VillageBukchon Hanok VillageBukchon Hanok Village
Ada satu lagi satu hobi pelik kitaorang ni iaitu suka melawat bekas penjara. Penjara yang kami lawati ni berbeza sikit, Seodaemun Prison sebabnya penjara ni lebih untuk aktivis semasa jajahan Jepun dulu. Baru kitaorang tahu yang Jepun menjajah Korea lagi lama dari kita lebih kurang 35tahun...Peh! Giler tuh! Pada tahun 1995, tempat ni dibangunkan untuk menjadi tapak sejarah untuk dikunjungi. Seram sejuk juga masuk beberapa bilik yang menempatkan banduan yang diseksa. Memang kejam betul orang Jepun ni... Adakah ini dikatakan karma? Kalau you guys ke sini, cuba-cuba lah datang ke sini, admission fee: 1500won seorang. Basically, prison is not for everyone.

Seodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, Seoul
Seodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, Seoul
Seodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, SeoulSeodaemun Prison, SeoulI'm watching u @ Seodaemun PrisonEscape from Seodaemun Prison
There is a lot of palace in Seoul and Changdeokgung Palace is one of the "Five Grand Palaces" that were built during the era of Joeseon Dynasty. The palace was heavily damaged during the Japanese occupation and took many years to rebuilt it. This is due to the restoration process that tried to maintain it's original structure and design. In 1997, the palace was added to the Unesco World Heritage Site for it's outstanding example of Far Eastern palace architecture and garden design.

Changdeokgung Palace, SeoulChangdeokgung Palace, SeoulChangdeokgung Palace, SeoulChangdeokgung Palace, SeoulChangdeokgung Palace, Seoul
Changdeokgung Palace, SeoulChangdeokgung Palace, SeoulBudgetCouple @ Changdeokgung PalaceChangdeokgung Palace, SeoulChangdeokgung Palace, Seoul
Eventhough we had such a wonderful time there, ada satu tempat yang Ana really wanted to go tapi tak dapat, DMZ tour where you get a chance to see North Korea from south. Nampak gayanya kena pergi lagi la ni...Hmmm bila la agaknya...memandangkan keadaan dunia yang tak menentu. Sepanjang hampir 10hari kami disini, kesimpulannya Seoul adalah sebuah bandar yang menarik untuk di"explore" dan bukan hanya sekadar "Winter Sonata". Sememangnya Seoul adalah Soul of Asia. Untuk budget this time, you guys have to figure it out yourself. He..he..bukan apa 70% company dah tanggung. Thank you, boss!

Our official tour guide - The Travel BookAnna & Hi Seoul yellow monstersOur Winter Sonata poseReady for takeoff...Seodaemun Prison, Seoul

Around Bukchon, Seoul
Thank you for staying with us all this while. We'll update on our last weekend's short trip to Universal Studios Singapore! Stay tuned...

4 comments:

Ketulusan Hati said...

wow..best nyer kalu dapat pergi jugak

deaf-angel said...

love reading ur adventures.

Faizal and Anna said...

K.Hati, insyaallah satu hari nanti...

Thanks Deaf, enjoy reading yours too.. rock on bro!

ilisaharudin said...

hai kak Anna & abg Faizal. kinda missed u guys. lama ili tak hang out sini. i hope both of you are in pink of health. btw, where next vacation? knowing u two, mesti somewhere best jugak lepas ni. hehehe