Sunday, August 8, 2010

Keep it Green... Our Way!

Hmmmmm, tak sabar rasanye nak cerita pasal Garage Sale ni. Walaupun hari ni hari Ahad, dan bakal menempuh bulan puasa namun sambutan yang diberikan tadi pagi cukup memuaskan. Actually kat Putrajaya pun ada buat "Hari Kitar Semula"..rasanye, kitaorang pun seiring la dengan acara tu...

Cuma yang agak sedihnya, kalau kat Malaysia secara keseluruhan pasal recycle ni...kerajaan terpaksa berbelanja berjuta-juta ringgit untuk laksanakan kempen macam ni. Padahal kita sendiri boleh buat walaupun tak sebesar mana, impaknya akan jadi besar jugak. Misalnya baru2 ni, ada jiran kami nak buang TV 29 inci, kitaorang pun apalagi angkut masuk dalam rumah, tak sampai seminggu dah ada orang beli. Sekurang-kurangnya kat tempat pelupusan sampah dah kurang satu TV untuk dilupuskan. Orang yang beli tu dapat jimatkan duit dari beli TV baru dan kitaorang pulak dapatlah habuannya..He..he..Kan win win situation tu namanye...

Our 2nd Garage Sale @ PutrajayaOur 2nd Garage Sale @ PutrajayaOur 2nd Garage Sale @ PutrajayaOur 2nd Garage Sale @ PutrajayaOur 2nd Garage Sale @ Putrajaya
Our 2nd Garage Sale @ PutrajayaOur 2nd Garage Sale @ PutrajayaOur 2nd Garage Sale @ PutrajayaOur 2nd Garage Sale @ PutrajayaOur 2nd Garage Sale @ Putrajaya
Cuba bayangkan kalau satu Malaysia buat macam tu, mungkin takde la orang terpaksa duduk kat tempat pelupusan sampah..Kesian kan...Lagi satu yang kitaorang perasan la...sebenarnya tak ramai lagi orang Malaysia yang appreciate pre-owned stuff. Maybe takde class kot atau memang tak minat langsung. Bukan apa, kalau barang2 yang masih elok dibuang macam tu sayang rasanya, sebab ramai diantara kita yang nak atau teringin nak barang2 macam tu.

Tapi tak apalah, lama2 nanti pemikiran sesetengah daripada kita akan berubah jugak. Walau macamanapun kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada semua yang menyokong dan datang pagi tadi. Siapalah kami tanpa anda semua..Peh! Macam artis la pulak!

Kepada semua kaum keluarga, rakan2, pembaca blog kami yang beragama Islam, Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak, semoga kita semua mendapat keberkatan dariNya. InsyaAllah...

6 comments:

lilysuhaily said...

Salam kak Anna n Abg Faizal, sy Suhaily. we've met during your garage sale and sy dtg lg dgn adik2, petang pulak beli wireless adapter, remember? hehehe..skrg ni adik sy kt hostel tu tgh adjust lg, utk tarik signal. hopefully ok :-D btw, talking about garage sale akak, rasanya yours yg pertama since last 4-5 years back kot. dulu abah selalu bawak kitorg g garage sale, tgk je paper, kalau ada sape2 buat, esoknye mesti bngun pg2. hehe..antara yg ingat, ktorg g kt dmnsara, rumah mat saleh nk pindah balik negara asal. mcm2 ktorg beli, smpai beli basikal, pun ada. pg2 dh beratur dpn umah tu. hehehe...sy duduk shah alam n bila balik rumah ada flyers akak, excited sgt nk pegi.lg2 hsband x pernah experience those things. hehehe...sy jd tour guide le :-p btul ckp akak, kdg2 ada org yg mmg mcm agak geli2 kot dgn pre-owned stuff.hehe..tp maybe sbb abah dh biasakn ktorg, so ktorg ok je. seronok lg ada.cuma abah byk kali ckp, yours is different sbb ada mkn2. siap nasi lemak, teh tarik lg. hehehe..best gile!mana penah jumpa.akak,mngkin nnt kita bole bincang brg kat umah ktorg yg boleh di let go. sbb sy nk pindah umah mak d putrajaya from shah alam. rasanya ada katil, tv, kabinet and many others. hehehe...btw,sy sgt2 suka backpackers la kak. lama dh plan ngan hsband asik je pospon. hehehe..last but not least,slmt berpuasa ye kak.

Faizal and Anna said...

Hai Suhaily, inilah orang yang kami tunggu2, the whole family boleh layan garage sale. Bukan apa, selain memperkenalkan kat area Putrajaya, kita sesama jiran2 boleh lepak2 sekali sekala. Waktu lain semua orang busy.

Lagipun memang target kitaorang akan memperluaskan Garage Sale ni. Takpe sikit2 lama2 jadi ramai, tapi nasi lemak and teh tarik tetap ada...he..he..

BTW, kalau adapter tak leh pakai, nanti pulangkan balik, kitaorang pulangkan duit balik, ok?

Apa2 pun thank you for coming and supporting us, Take Care and Selamat Berpuasa.

deaf_angel said...

frens

slamat menyambut bulan ramadhan kat korang whole family

matakucing said...

akak n abg bukak booth ker..kat putrajaya kat area mana eh..tak pernah gi

Eminia said...

Yes true..everybody should try to keep it green in own ways..and one of them is Closed Loop Recycling

Faizal and Anna said...

Thanks for the comment, Eminia and thank you for droppingby our blog... :)